Size aldığınız miseli nasıl çoğaltacağınızı anlatmak istiyorum. Eğer bir mantar üreticisi iseniz ilk miseli dışarıdan almak zorundasınız.
GEREKLİ MALZEMELER
İki kiloluk şeffaf poşet
1 kg buğday
100 gr misel
Buğdayımızı bütün çöplerini ayıklayarak haşlıyoruz, haşlanan buğdayımızı soğutuyoruz ve elimizden geldiğince suyundan arındırıyoruz. Haşlanan buğdayımızı 5 e bölüp 1 paçasını poşetimizin alt kısmına yayıp üstüne kenarlara gelecek şekilde 25 gr misel koyup üstüne tekrar buğdayın ayırdığımız ikinci kısmını poşete serin üstüne yine kenarlara gelecek şekilde 25 gr miseli dizin bu işlemi en üstte buğday kalacak gibi bitirin.
Dizilim aşağıdaki gibi olmalıdır
200 gr buğday
25 gr misel
200 gr buğday
25 gr misel
200 gr buğday
25 gr misel
200 gr buğday
25 gr misel
200 gr buğday
Poşetin ağzını iyice bağlayın ve altından ve yanlarından temiz bir toplu iğne ile altından 5 delik , 4 yanıdan da 4 er delik olacak gibi delin bir yoğurt kabının içine iki üç kat kağıt havlu serip bu poşeti bunun içine koyun 20 -25 derece oda sıcaklığında 10- 15 gün durunca poşetin içindeki buğdayların beyazladığını göreceksiniz artık bu poşetteki buğdaylarda misel olmuştur. Bunlarla daha önceki yazımızdaki gibi istiridye mantarı yetiştirebilirsiniz .
Bugday ve arpa ile cogaltmayi denedim .yanliz cimlendiler.nerde hata yapiyorum.cimlenmemesi icin ne yapmaliyim.
buydaylar haşlanırsa ölür çimlenmez.
cok guzel o zaman bu teknikle 1000 kg misel uretebilirim 100 gr dan
Evde mantar yetiştirmek istiyorum
Gereken ortamı sağlarsanız neden olmasın?
Bende evde denedim. Yaptım ve 5 kg mantar aldım. Olmaz demeyin isteyince oluyor.
Mantar tohumu almistim sizden destek alabilirmiyim
Kendimiz misel yapsak nasil olucak.ph degeri kirec felan evvala buğdayi hazirlama felan bilgi trdayli
verirmisiniz
Bugday haslaninca jelimsi yapiskan bir durum ortaya cikmakta ve mantar miseli o jelden dolayi yayilamamakta bunu nasil asacagiz peki
buğday fokurdamaya başladığından itibaren 25 dk. kaynatılıp, soğuk suyla iyice yıkanacak. kurutulmak üzere açık bir yere serilecek. peçete deydirdiğimizde yapışan buğday yok denecek kadar az oldumu yeterlidir. daha sonra kireç ve alçı karıştırmaya hazırdır.